FITT-training - bewegen onder begeleiding
Merkt u dat u minder beweegt? Heeft u blessures gehad? Bent u vaker ziek dan vroeger? Of bent u toch behoorlijk in gewicht toegenomen? U weet dat u met sporten daar iets tegen kan doen, maar u zit met vragen en onzekerheden. Dan is FITT-training wat voor u!
Voorlichting en training
Uw steun en toeverlaat bij alle vragen en wensen op het gebied van bewegen is de geregistreerde (Sport)fysiotherapeut. Bij FITT begint de FysioSport altijd met een intake-test. Deze wordt afgenomen door een fysiotherapeut, die daar binnen de FysioSport organisatie speciaal voor is opgeleid. Aansluitend volgen een aantal testen om uw mogelijkheden, behoeften en wensen in kaart te brengen.
Ook eventuele lichamelijke klachten of (oude) blessures komen zo aan het licht, of worden door u aangereikt. Bij aanmelding graag de Par-Q Fitt vragenlijst ingevuld inleveren. Op basis van deze informatie maakt de fysiotherapeut een “op maat” trainingsprogramma bestaande uit oefeningen, waarbij alle spiergroepen, gewrichten en het hart-longsysteem optimaal geoefend kunnen worden. Tevens kunt u uw voorkeur voor wat betreft uw oefendoel kenbaar maken.
De FITT training begint met een gemeenschappelijke Warming Up, waarna men de hartbanden (hartslagzender) en de polsklokjes (hartslagontvangers) om doet. Gedurende de (individuele) training is men verplicht om een hartslagband en hartslagklokje om te hebben. Het is voor u en voor ons een controlemiddel op de intensiteit van het trainen! Tijdens de FITT training is het verstandig om een (kleine) handdoek mee de zaal in te nemen o.a. om het toestel waarop u traint schoon te houden (u(w) zweet!). Een grote handdoek gebruikt u tijdens de (gemeenschappelijke) Cooling Down om het temperatuurverschil tussen uw rug en de mat niet te groot te laten zijn. De spieren zijn warm, de rug is nat en de mat is koel!
Schoenen zijn o.i. niet noodzakelijk maar kunnen naar believen worden gedragen (geen afgevende zolen!) en de schoenen mogen niet op straat gebruikt zijn! U loopt waar een ander gaat zitten of liggen! Er zijn Dames- en Heren kleedruimten, beide met douches..
Veilig en verantwoord
U traint onder begeleiding van een fysiotherapeut in groepjes van maximaal 11 mensen. Deze trainingen zijn niet alleen veilig en verantwoord, maar ook vooral leuk en gezellig. Samen met anderen zorgt u ervoor dat uw klachten niet meer terug keren en u houdt op een gemotiveerde manier uw conditie op peil of verbetert die. Bij een jaar continue lidmaatschap vindt er 1x per jaar een her-test plaats.
Toelichting bij de FITT-test
Voor de aspirant deelnemers aan FITT volgen hier enige opmerkingen aangaande de FITT-test en de FITT-training. De FITT-test bestaat uit het invullen van een PAR-Q vragenlijst (PAR-Q = Physical Activity Readiness - Questionaire) en het ondergaan c.q. uitvoeren van een aantal tests waaruit een idee over lichaamsconditie en lichaamskracht ontstaat.
De testen zijn:
- Lengtemeting
- Bloeddrukmeting (aan de li. arm) en meting van de “rust” hartslag
- Schouderbreedte meting
- Knijpkracht meting vindt plaats via een handdynamometer zowel bij de li. als de re. hand (2 x links en 2 x rechts, beste resultaat telt)
- Longfunctie (Peakflow-meting), waarbij zo snel en zoveel mogelijk adem uitgestoten moet worden door de Peakflow meter (3 pogingen)
- Zit en Reik meting (Sit & Reach), waarbij, na even voorrekken naar de tenen, gereikt wordt via het wegduwen van een latje over een meetschaal, dit om een indruk te krijgen over mobiliteit en lengte van beenspieren, heupen en (lage) rug (2 pogingen)
- Sprongkracht meting (2 pogingen)
- Gewicht meting
- Lichaamsvet % meting, via de Omron Body Fat Monitor een elektronische lichaamsvetpercentagemeting
- Schouderlenigheid, via een uitschuifbare meetlat
- Fietstest VO2 - max. meting, een sub-maximaal test, waarbij tijdens 6 minuten fietsen, onder een gelijkblijvende belasting en bij een gelijkblijvende trapfrequentie, de hartfrequentie wordt genoteerd. De hartfrequentie wordt verkregen middels een op en om de blote borst bevestigde hartslagfrequentie zender. De hartslagfrequentie ontvanger is op de Fietsergometer bevestigd.
Tijdens de tests heeft u geen schoenen aan, u mag op de testfiets sportschoenen aan. Hierna volgt een evaluatie van de test met de geteste persoon en wordt de opbouw van het programma besproken. U krijgt een schriftelijk verslag van de test.