Dry needling

Wat is Dry Needling?  Dry Needling is een specialisatie van de fysiotherapeut, die zich richt op behandeling van klachten in het houding- en bewegingsapparaat.

cid E10943C6-F5A1-4570-9885-A93F7B5309CBMet Dry Needling worden spierverhardingen - "myofasciale triggerpoints" - ontspannen via het gericht prikken met een naald binnen de spier. Dry Needling is geen acupunctuur. Bij acupunctuur is een energetische behandeling via punten op meridianen, hierbij worden veelal meerdere naalden in het lichaam geprikt, die daar enige tijd blijven zitten. Bij Dry Needling wordt 1 naald gebruikt, waarmee kortdurend de spier wordt behandeld. Dry Needling werkt direct in op de spieren en is hiermee een spierbehandeling en dus beslist geen acupunctuur.

Spierverharding - "Myofasciale Triggerpoint". Een spierverharding is een pijnlijke plek in een spier, die naast lokale drukpijn, ook vaak de door u herkenbare pijn op afstand kan veroorzaken. Dat is de reden dat u de pijn op een andere plaats voelt dan waar wij de oorzaak van deze pijn vaststellen. Op het figuur hiernaast ziet u het uitstralingsgebied van een aantal rugspieren.

Spierverhardingen kunnen zich uiten in

 • pijn ter plekke in een spier met of zonder uitstraling
 • bewegingsbeperkingen en /of stijfheid
 • verminderde spierkracht in de spier
 • pijnklachten en pijnontwijkend gedrag
 • reacties zoals transpireren, duizeligheid, licht in het hoofd, wazig zien, rillerig zijn of koude handen hebben

De spierverhardingen kunnen ontstaan door

 • acuut; door een verkeerde beweging of een ongeluk
 • chronisch; door een langdurig verkeerde houding of overbelasting
 • langdurig overbelasting van bijvoorbeeld arm/nek en of schouder KANS (klachten aan arm nek of schouder) voorheen RSI
 • overbelasting bij sporters
 • beschadiging van weefsel zoals bij een meniscus of een hernia
 • na immobilisatie bijvoorbeeld gipsverband
 • psychologische factoren; stress, depressie, onrust en vermoeidheid
 • voetafwijkingen of verschillen in beenlengte
 • chronische infecties en allergieën
 • dragen van strakke kleding of riem, dragen van een rugzak

Onderzoek en behandeling

De in Dry Needling gespecialiseerde fysiotherapeut zal allereerst door een gesprek en onderzoek proberen uw klachten in kaart te brengen. Daarna worden de spieren onderzocht die deze pijn kunnen veroorzaken. Specifiek wordt in de spieren gezocht naar spierverhardingen, die vaak drukpijnlijk zijn en aanvoelen als een plaatselijke verdikking.  De behandeling richt zich vervolgens op het "losmaken" of deactiveren van de spierverhardingen met Dry Needling. Met een naaldje worden de spierverhardingen gericht aangeprikt en losgemaakt. Bestaan de klachten langer, dan zijn er meestal meer spieren bij betrokken.

Vaak breiden de klachten zich dan uit naar andere spieren en ook langs de wervelkolom. U krijgt na de behandelingen oefeningen voor thuis om de mobiliteit te onderhouden. Het inbrengen van het naaldje voelt u niet. Als de spierverharding wordt aangeprikt kan het zijn dat de spier kort aanspant. Dat geeft kortdurend een soort kramp gevoel en kan gepaard gaan met wat lokale pijn en soms ook op afstand. Daarna ontspant de spier zich meestal direct. Het kan ook voorkomen dat u wat gaat transpireren en dat u zich even vermoeid voelt, maar dat herstelt zich snel.

27-04-2013_roeien_106.jpg

U vindt ons hier

FiTT Den Burg
Schoorwal 59
1791 HM Den Burg - Texel

U kunt ons bereiken via

Telefoon: 0222 - 314 968
E-mailadres:

 

Wij zijn telefonisch bereikbaar op

Maandag Dinsdag Donderdag : 08.00-16.30 uur

Woensdag Vrijdag : 08.00-12.30 uur 

Tevens kan ons antwoordapparaat ingesproken worden zodat wij zo spoedig mogelijk terug kunnen bellen

FiTT Texel - mensen in beweging te brengen en houden

teksten en foto's: FiTT Texel © 2014