FiTT in het nieuws

bas-freerkVijfentwintig jaar geleden kwam fysiotherapeut Freerk Broekstra naar het eiland voor ziektevervanging bij Centrum voor Fysiotherapie Texel (Fitt). Vijf weken werden zes maanden waarna het kortstondige bezoek, naar eigen zeggen, helemaal uit de hand liep. Achttien jaar werkte Broekstra in een maatschap met een andere fysiotherapeut. De afgelopen periode vond er een gedeeltelijke bedrijfsovername plaats. Sinds deze maand is het bedrijf in eigendom van Broekstra en zijn partner Bas Zuidema.

‘Nee, ’s morgens kunnen we niet afspreken. Dan ben ik te fitten.’ Een uitspraak die menig Texelaar vaker hoort. Onmiddellijk weet de eilandbewoner wat er wordt bedoeld, want fitten doe je immers bij Fitt Texel. Onder begeleiding van een gediplomeerd fysiotherapeut sporten in de sportzaal van het bewegingscentrum, weliswaar in groepsverband, maar waar ieder zijn met zorg samengestelde trainingsprogramma wekelijks volbrengt.

Sport en fysiotherapie

Bij het centrum aan de Schoorwal komen cliënten om te bewegen onder begeleiding en voor fysiotherapie. Omdat Fitt in het centrum voor fysiotherapie gegeven wordt, heerst nogal eens de gedachte dat je iets moet mankeren voordat je bij Fitt kunt binnenstappen. Maar niets is minder waar: Fitt is er voor iedereen die wil bewegen onder begeleiding. In de Fitt-zaal staan fitnessapparaten waar cliënten in groepsverband op sporten. Men sport op een vast uur per week in een groep met maximaal elf personen. Het sportuur start met een gezamenlijke warming-up
en wordt afgerond met een cooling-down. Tussen deze twee delen volgen de sporters hun eigen trainingsprogramma dat aan de hand van een fitheidtest op voorhand is vastgesteld. “De leeftijd van de sporters loopt uiteen en varieert van 14 tot 84 jaar.

De hele dag door en in de avonduren wordt er getraind in de zaal”, vertelt Broekstra. “Naast de leeftijden zijn ook de doelen van onze cliënten erg verschillend. De een komt voor een stukje conditieverbetering terwijl de andere traint voor een marathon, gewicht wil verliezen of traint voor verbetering van zijn of haar sprongkracht voor volleybal.” Kortom, verschillende mensen, verschillende wensen, waar Fitt voor een groot gedeelte gehoor aan kan geven.

‘Op Texel is ‘fitten’ een werkwoord geworden’

Behalve de groepstrainingen op de apparaten, kunnen cliënten ook deelnemen aan Swin Indoor Cycling (SIC) waarbij gefietst wordt op muziek. Ook deze groep wordt begeleid door een fysiotherapeut, die niet op een fiets plaatsneemt maar rondloopt tussen de deelnemers om aanwijzingen te geven. “Doordat een begeleider niet mee fietst, kan er direct advies gegeven worden. Als een cliënt zich het snot voor de ogen fietst en je begeleidt de groep vanaf de fiets, dan ben je voor aanwijzingen over het algemeen te laat. Iedereen traint op zijn of haar eigen tempo en gaat daardoor met een goed gevoel naar huis.” Voor SIC hoeven deelnemers overigens geen fitheidtest te doen.

Beweging belangrijk

Het hoofddoel van de ondernemers is om mensen in beweging te krijgen. “Het is van groot belang dat mensen twee keer per dag een halfuur bewegen. Voor de meesten is dit te veel. Wij zijn op zich al tevreden als mensen twee keer per week een activiteit doen waarbij een hogere inspanning vereist is. Dat is al een begin”, legt de fysiotherapeut uit. De lastigste groep vindt hij de mensen die niet bewegen. “Om hen in beweging te krijgen en een patroon te doorbreken, wordt discipline vereist vanuit de persoon zelf. Zij stellen zichzelf ook hoge doelen die binnen afzienbare tijd behaald moeten worden, wat meestal een onmogelijke taak is. Wij adviseren nieuwelingen om slechts één keer per week te komen. Je moet wennen aan een sportievere leefstijl en, belangrijker nog, je moet er tijd voor vrijmaken. Het helpt als je een sportieve bezigheid kiest die je leuk vindt, dan gaat het bewegen makkelijker.”

Fysiotherapie

Bij Fitt Texel zijn zeven fysiotherapeuten in dienst, elk met hun eigen expertise. “Fysiotherapie wordt gegeven vanuit een aandoeningsgericht oogpunt. Cliënten met lichamelijke klachten komen bij ons centrum op verwijzing van de huisarts, hoewel dat briefje van de dokter niet per se nodig is. Vanuit de klacht van de cliënt boekt Zuidema - het aanspreekpunt van de praktijk en degene die de afspraken inplant - hem of haar in bij de therapeut die de meeste affiniteit heeft met de lichamelijke klacht van de cliënt. Het therapeutenteam bestaat uit: Mariska Pol, wier specialisatie oncotherapie is, manueel therapeuten Marjon Janssen en Robert Bakker en algemeen fysiotherapeuten Margré Booij en Claudette Nyahwa. Algemeen therapeute Marleen Hohman is in opleiding voor dry needling, een therapie die chronische pijnen kan bestrijden. Broekstra zelf is gespecialiseerd in sportfysiotherapie en hartrevalidatie.

Ondernemerschap

Het ondernemerschap is voor Broekstra gesneden koek, terwijl het voor Zuidema een nieuwe tak van sport is. Desondanks bevalt het ondernemen Zuidema goed. “Ik heb het enorm naar mijn zin. De beslissingen zijn nu van ons en dat voelt goed. Ik ben vijftien jaar in dienst geweest bij Ivonne Boom, Paal 28. Dit werk is totaal anders, maar ik heb zeker mijn draai gevonden.”

“Dankzij Bas’ werk in de horeca heeft hij een goede cliëntgerichtheid ontwikkeld, dat is zijn kracht”, vult Broekstra aan. “In het verleden waren we alleen in de ochtend telefonisch bereikbaar, dat is veranderd met de komst van Bas. Voor onze cliënten is dat zeker een meerwaarde. Daarbij is het prettig dat zij bij binnenkomst altijd een vast gezicht zien achter de desk en dat ze herkend worden bij ons.” Wat Broekstra na vijfentwintig jaar in het vak nog steeds leuk vindt, is het weer in beweging brengen en houden van mensen. “Ik werk met een grote diversiteit aan mensen. Als fysiotherapeut word ik elke keer weer uitgedaagd. Ieder mens heeft zijn eigen beweegredenen en problematiek.”

 

Tekst en foto: Alicia Saal

 

bas-freerk.jpg

U vindt ons hier

FiTT Den Burg
Schoorwal 59
1791 HM Den Burg - Texel

U kunt ons bereiken via

Telefoon: 0222 - 314 968
E-mailadres:

 

Wij zijn telefonisch bereikbaar op

Maandag Dinsdag Donderdag : 08.00-16.30 uur

Woensdag Vrijdag : 08.00-12.30 uur 

Tevens kan ons antwoordapparaat ingesproken worden zodat wij zo spoedig mogelijk terug kunnen bellen

FiTT Texel - mensen in beweging te brengen en houden

teksten en foto's: FiTT Texel © 2014